Followers

Tuesday, April 3, 2012

. : Homemade Soyabean Milk : .

Salam semua..

Aduhaiii perut dh bekeriuk ni mintak mkn..tp mama tetap jgk nk update blog kesayangan hamba ni..bila mood tengah mari baik jgn sia2 kan..nnt mood lemas kelautan dalam kang payah pulak..huhu

Dah lama betul xupdate apa2 resepi kat blog ni..mmg bood b'blogging n baking dh tejunam start bln mac aritu..huhu ni tengah kumpul semangat yg hilang..hehehe parah kan bila penyakit "M" dh dtg menyerang..hihi masih belum dlm mood baking tp kali ni mama cuba buat air kacang soya yg fresh dr ladang..hehehe resepi main taram ala2 blh la gitu..jom kita intai..xssh utk dptk' sesuatu yg berkhasiat utk keluarga..modal pun xbyk..

 
RESEPI AIR KACANG SOYA

500gm kacang soya (direndam)
Air (setiap 1cwn kcg soya = 2cwn air)
Gula secukupnya
Daun padan
Garam secubit





 
Cara-cara penyediaan :
  1. Rendam kacang soya mentah dengan air sehingga kembang..mama rendam dlm 1/2 hari je..tapi lagi elok biar semalaman..
  2. Kacang soya yg dh kembang dikisar dgn air..1cwn kcg soya = 2cwn air..setelah dikisar sehingga halus perah dgn menggunakan kain untuk mendapatkan pati yg maximum..
  3. Masak dgn api yg sederhana sehingga mendidih..sentiasa kacau utk mengelakk' pecah santan (eh blh pki ke istilah ni)hehehe
  4. Basuh bersih daun pandan kemudian simpulk' n masukk' kedalam periuk..
  5. Akhir skali boleh tmbhkan gula..tapi mama buat air gula bila nk minum baru letak..kepekatan air soya ni ikut selera masing2..blh tmbh air kalo rasa pekat..




 Selamat Mencuba :)


No comments:

Post a Comment