Followers

Thursday, January 5, 2012

. : Kuih Keria : .

Sweet potato..nyum2..actually en.hubbie beli utk food bb jannah..so mama smbl menyelam mnm air la..tup2 nmpk plak Kak Ita update resepi Kuih Keria..lg la membuak2 perasaan rindu mama..mcm terase-rase kuih keria air tgn bonda tercinta melompat2 dlm mulut mama..mama pernah buat kuih ni tp dgn bonda so mmg xambik pusing sgt resepinye..hehe so resepi kali ni masih dari dapur Kak Azlita Masam Manis... 

Komen dari mama..kuih keria ni mmg sgt sdp..lg2 bile mama gune keledek oren..sgt lembut..teruja sgt bila mkn terase gula yg disira cair dlm mulut..wallah..sbb kuih ni adalah salah satu kuih feberet mama sejak dr kecil lg..mmg byk nostalgianye..mkn kuih ni mcm mengimbau zmn knk2 mama..teringat pagi2 mama n bonda akn berjalan kaki ke satu gerai bwh pokok..sementare tggu van sekolah dtg mama mkn kuih keria ni..alahai sebak bile dikenang lagi2 bila jauh dr keluarga tersayang..


KUIH KERIA
By: Kak Wan
Rujukan : Citarasawan

250 gm keledek putih atau oren
1 sudu besar tepung ubi
80 gm tepung gandum
1/2 sudu teh garam


Untuk Menyalut Keria
80 gm gula pasir
3 sudu besar air

Rebus keledek keledek hingga empuk dan lenyek ketika masih panas
Masukkan garam, tepung ubi dan tepung gandum, uli hingga bergaul sempurna dan tidak lekat di tangan
Timbang doh seberat 40 gm setiap satu
Bulatkan dan leperkan
Bentukkan lubang bulat di tengah
Setelah siap, goreng terendam dalam minyak yang sederhana panasnya hingga kuning keemasam
Angkat dan toskan minyaknya
Biarkan sejuk




Untuk menyalut keria
Sediakan kuali
masukkan gula dan air dalam kuali dan masak hingga gula pekat
Masukkan keria gaul rata sehingga adunan gula tadi jadi bertali
Segera tutupkan api
Terus mengacau hingga gula kering dan menyaluti keseluruhan bahagian kuih
Di hidangkan segera
* jika menggunakan keledek oren, tambahkan sedikit sukatan tepung kerana keledek oren sangat lembut

2 comments: