Followers

Thursday, November 17, 2011

. : Beef Steak With Blackpaper Sauce : .

Alahai en3 tertunggak gara2 en.aqil buat perangai..huhuhu so arini ade mood ckit nk menulis..baik jgn tunggu2 kan..mama sebenarnye nk update menu hujung minggu ats permintaan en.hubbie..ala2 western gitu..hehe

Sebenarnye beberape hari sebelum tu mama ade buke mulut ckp yg mama nk sgt belajar buat beef steak..tup2 esok en.hubbie dh beli daging steak..di sini utk dpt daging yg halal xkire cincang,beku atau dh siap2 dipotong seperti daging steak...mudahkan..daging mmg segar n lembut...senang sgt xbyk keje hanye basuh n perap je..

Menu kali ni resepinye mama selongkar dari dapur Hana's Family lg :) suke benar mama betandang ke dapur hana walaupun dh lame xberasap..sbb masih byk lagi resepi2 beliau yg mama belum cube...sebelum mama membebel pnjg2 jom la kite intai resepinye...



BEEF STEAK
Resepi asal:thebabybackgrill
Sumber : Hana's Family

Bahan-bahan (bahan perapan boleh PILIH ikut suka)
EASY MARINADE
BBQ MARINADE - bleh guna mana2 sos BBQ atau boleh cube yg bawah nih
  • 11/4 cawan sos tomato
  • 1 cawan air
  • 1/3 cawan cider vinegar @ cuka epal
  • 1/2 cawan gulaperang
  • 1 tbsp onion powder - bleh ganti bawang parut/blend
  • 1 tbsp garlic powder - bleh ganti bawang putih parut
  • 1 tbsp blackpepper
  • 1 tsp cayenne @ chili flakes
MARINADE
  • 3/4 cawan kicap
  • 1/4 cawan cuka
  • 3 tbsp Worcestershire sauce
  • 1/4 cawan gula perang
  • 2 tbsp minyak masak/minyak zaitun
  • 1tbsp bawang putih parut
SWEET & TANGY MARINADE
  • 1/2 cawan kicap
  • 1/4 minyak zaitun
  • 3 tbsp gula perang
  • 1 biji lemon - perah ambil jus
  • 3 tbsp bawang putih parut
  • 1 tbsp bawang besar - cincang
  • 1 tbsp halia parut
  • garam dan blackpepper
Cara-cara
Gaul semua bahan dengan daging. Perap 1jam atau lebih atau semalaman. Panggang/grill hingga masak. cume tambahkan dengan lebihan bahan perapan daging dan lebihan grill.. sedappp!

BLACKPAPER SAUCE
Resepi asal : k.hanieliza
Sumber : Hana's Family

Bahan-bahan
  • 1 labu bawang besar - potong dadu
  • 4 - 5 sudu besar lada hitam - kisar halus (*akak letak 3 sb. jek)
  • 2 sb. sos tomato
  • 2 sb. kicap pekat
  • 1 cawan air rebusan ayam/daging/serbuk pati (*akak guna serbuk pati lembu)
  • 1 sb. tepung jagung ) dibancuh
  • 1/2 cawan air ) bersama
  • 2 sb. susu cair (*akak guna fresh milk je)
  • 1 sb. butter untuk tumis
  • garam dan gula secukup rasa
Cara-Cara
  1. Panaskan butter dan tumis bawang besar sampai layu.
  2. Masukkan air rebusan/serbuk pati yang dibancuh dengan 1 cawan air.
  3. Masak hingga kuah agak pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan tepung jagung. Kacau dan masak hingga agak pekat sikit.
  4. Masukkan susu cair, kacau rata.
  5. Perasakan dengan garam dan gula.
yang nih resepi aku yg lebih kurang sama jer.. sukatilah! nak cube yg mana yer!

Bahan-bahan (mama cuba hana punye resepi)
  • 11/2 cawan stok ayam@daging - hana gune stok ayam (air+kiub ayam)
  • 1/2 cawan susu segar - nk kurangkn pon bleh!
  • 4-5 sudu serbuk lada hitam
  • 2cm btg salery - cincang
  • 1/2 biji bwg besar - cincang
  • 2 sudu besar kicap manis - bergantung kehitaman yg dkehendaki
  • 1 sudu sos tiram
  • 1 sudu mentega/ marjerin
  • 1/2 tin cendawan butang - dhiris
  • 2 sudu besar tpg gandum - bancuh ngan air
  • garam dan gula - jika perlu
Cara-cara
  • panaskan stok ayam, susu segar, bawang n juga btg salery. didihkan.
  • kemudian tapis. buang bwg n juga salery. klu tk nk tapis pon takpe! didihkan smula.. masukkan lada hitam, kicap manis, mentega/marjerin, sos tiram dan juga cendawan butang. garam dan gula jika perlu.
  • last skali masukkan bancuhan tpg gandum utk mendptkan kepekatan yg dkehendaki.


MASHED POTATO
Resepi asal : Hana's Family

Bahan-bahan
  • 5-6 biji kentang
  • 2 sudu besar butter
  • 1 sudu besar mayonis
  • 2 sudu besar susu segar
  • sedikit blackpepper
  • garam
Cara-cara
  • Kupas kulit kentang. Potong 4 atau 6. Rebus sehingga empuk. Toskan. Satukan semua bahan dan lenyek hingga lembut dan gebu. Ketepikan.
RESEPI GRAVY@SOS KENTANG PUTAR
Source : daunpandan@myresipi.com

Bahan-bahan
  • 650 ml air
  • 5 sudu besar stok ayam (sy guna brand Maggi)
  • 1 biji bawang besar - cincang
  • 1 batang saderi - cincang
  • 40 gm mentega
  • 20 gm tepung gandum- bancuh dgn sedikit air
  • 1 sudu besar sos tomato
  • 1 sudu besar sos tiram
  • sedikit serbuk lada hitam
  • kicap pekat
  • garam- hana tak letak sbb dah masin
Cara-cara
  1. Masak air dengan stok ayam,saderi dan bawang besar hingga mendidih.Renihkan dalam 10 minit.Tapis ke dalam mangkuk.
  2. Masukkan semula air rebusan ke dalam periuk. Masukkan butter, sos tomato, kicap (bergantung kehitaman yang dikendaki) dan sos tiram. Kacau sebati.Kemudian masukkan blackpepper.
  3. Masukkan garam jika perlu.NOTE: rasa dulu baru letak garam sbb stok ayam dan sos tiram dah masin.
  4. Kecilkan api, bancuh tepung dengan sedikit air, kemudian tapis utk mengelakkan berketul2. Masukkan ke dalam periuk sos tadi dan kacau perlahan. Masaklah ikut pekat mana yg disukai.
  5. Curahkan ke atas kentang putar.


No comments:

Post a Comment